Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A választék, A sortiment

Magyarul, in Hungarian

Almás-fehérboros tortácskák/ Almás, túrós, meggyes pite/ Aranygaluska almapürével/ Barackos-túrós lepény

Almás-fehérboros tortácskákKép

Hozzávalók:

  • 12 darabhoz:
  • 15 dkg liszt
  • fél teáskanál sütőpor
  • 12,5 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • 6,5 dkg vaj
  • 6 kisebb alma
  • 1,25 dl fehérbor (picit több is lehet)
  • 1 teáskanál fahéj
  • fél teáskanál gyömbér
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 2,5 dl tej

Elkészítés: A sütőporral elkevert lisztet gyúródeszkára öntjük, mélyedést készítünk a közepébe. Beleteszünk 6,5 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és a tojást. Összekeverjük a liszt egy részével. A hideg vajat felszeleteljük, a tészta tetejére tesszük, befedjük liszttel. Gyors mozdulatokkal sima, gömbölyű tésztává gyúrjuk. Vékonyra nyújtjuk, majd 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Kivajazott sütőlapra tesszük a tésztakorongokat, és előmelegített, 180-200 fokos (gázsütő 4-es,6-os fokozat) sütőben 10-15 percig sütjük. A töltelékhez meghámozzuk és félbevágjuk az almákat. Kivágjuk a magházat. 1,25 dl vizet a fehérborral, a maradék cukorral, a másik csomag vaníliás cukorral, fahéjjal és gyömbérrel felforralunk. Beletesszük a fél almákat. Rövid ideig (kb. 10 percig) pároljuk az almákat, vigyázzunk, nehogy szétfőzzük a gyümölcsöt. Leszűrjük, a levét félretesszük. A félretett léből (kb. 2,5 dl) és 2,5 dl tejből a csomagoláson található utasítások alapján elkészítjük a pudingot. A kihűlt tésztát megtöltjük ezzel a krémmel. Minden tortácska tetejére teszünk egy fél almát. Tálalást muffin papírban ajánlom.

Megjegyzés:
Mivel tortácskáknak kell lenniük, ezért én muffinsütőben sütöm ki a tésztát, hogy legyen pereme. Kb akkorára kell szaggatni, mint egy muffinsütő egyik lukának az átmérője. A muffinsütőt kell kivajazni, és ha már kisültek, én csak utána teszem a papírba, utána kanalazom bele a puding állagú krémet.

 

 

Almás, túrós, meggyes piteKép

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 25 dkg rama sütőmargarin
  • 1 db tojás
  • 45 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 7 dkg cukor
  • egy csipet só
  • 1 dl tejföl
  • 1 db tojás a tészta megkenéséhez
  • a töltelékhez:
  • almás:
  • 2 kg alma
  • 1 db citrom
  • 10 dkg porcukor
  • fahéj
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • túrós:
  • 50 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dkg vaníliás pudingpor
  • meggyes:
  • 1 kg kimagozott meggy
  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • egy csipetnyi fahéj
  • 15 dkg cukor

Elkészítés: A margarint a liszttel elmorzsoljuk. Az élesztőt a tejfölben elkeverjük, majd a tojássárgájával, a cukorral és a sóval együtt a liszttel összedolgozott margarinhoz adjuk. Meggyúrjuk a tésztát. Fél óráig hűvös helyen pihentetjük. A tésztát megfelezzük, az egyik felét a tepsinek megfelelő méretre nyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és rákenjük a tölteléket. A másik, kinyújtott tésztalapot
Ráhelyezzük, és villával megszurkáljuk. Az egész tojást és a megmaradt fehérjét felverjük, majd ezzel megkenjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Almás töltelék:
Az almát megtisztítjuk és lereszeljük. Tíz percig állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levét és megpároljuk. Párolás közben hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és levét, valamint a fahéjat. (A töltelék alatt a tésztát a darált keksszel meghintjük.)

Túrós töltelék:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a langyos vízben megmosott és lecsepegtetett mazsolát, a pudingport, a citromhéjat, majd az egészet elkeverjük. A végén óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tojásfehérjét.

Meggyes töltelék:
A meggyet jól lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, ráhintjük a cukorral elkevert fahéjat, majd hozzákeverjük a diót és a zsemlemorzsát.

Az almás és meggyes változatot fahéjas porcukorral, a túrósat porcukorral hintjük meg, és kockákra vágva tálaljuk.

 

 

Aranygaluska almapürévelKép

Hozzávalók:

  • az alaptésztához:
  • 1-1,25 dl tej,
  • 3 csapott evőkanál cukor,
  • 3 dkg élesztő,
  • 40 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 csipetnyi só,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 citrom reszelt sárga héja,
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A tészta nyújtásához: liszt
  • Az almapüréhez:
  • 80 dkg alma,
  • 1,5 dl fehérbor,
  • 1 citrom leve,
  • 5 csapott evőkanál cukor,
  • darabka fahéj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 2 szem szegfűszeg

Elkészítés: A tésztához a tejet meglangyosítjuk, a cukrot beleszórjuk, az élesztőt belemorzsoljuk. Egy evőkanálnyi lisztet is hozzákeverünk és 15-20 percig pihentetjük. Ezalatt térfogata a duplájára nő. Közben a lisztet tálba töltjük, a közepébe mélyedést nyomunk. Ide kerül a felütött tojás, a tojássárgája, a só, a vaníliás cukor meg a reszelt citromhéj. A fölfuttatott élesztőt ráöntjük és 4-5 percig dagasztjuk, közben apránként az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Akkor jó, ha a massza az edény falától elválik. Egy kevés liszttel meghintjük és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután belisztezett deszkán a tésztát két részre osztjuk. Egyenként 25 kis „pogácsát” szaggatunk belőle, amiket kissé meggömbölyítünk, olvasztott vajba forgatunk és tepsibe rakosgatunk. Konyharuhával letakarva 40-45 percig kelni hagyjuk. Ezt követően előmelegített sütőben a közepesnél valamivel kisebb lánggal kb. 35 percig sütjük. Ezalatt az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kimetsszük. A többi hozzávalót 2 deci vízben fölforraljuk, és az almacikkeket úgy 15 perc alatt puhára pároljuk benne. Végül a fahéjat meg a szegfűszeget kiemeljük belőle, a gyümölcsöt pedig ízes levével együtt turmixoljuk vagy merülőmixerrel pépesítjük. A kész aranygaluskát a sütőből kivéve olvasztott vajjal meglocsoljuk, porcukorral meghintjük. Melegen, a még ugyancsak meleg almapürével tálaljuk.

 

 

Barackos-túrós lepényKép

Hozzávalók:

  • kb. 20 szelethez:
  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg rama sütőmargarin
  • 8 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tej
  • A töltelékhez:
  • 1 kg őszibarack
  • 3 tojás
  • 75 dkg túró
  • 20 dkg porcukor
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a margarinnal, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, alufóliába csomagoljuk, és kb. 1 óra hosszára a hűtőbe tesszük. Az őszibarackot meghámozzuk, kimagozzuk, és szeletekre vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. A töltelékhez a túrót áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgát, a zsemlemorzsát, a reszelt citromhéjat, és jól összekeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és lazán a túrós keverékbe forgatjuk. A sütőt 200 Celsius-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Közepes nagyságú tepsit kikenünk vajjal. A tésztát kinyújtjuk, beletesszük a tepsibe úgy, hogy pereme is legyen. Rákenjük a túrótölteléket, és a tetejét kirakjuk az őszibarackkal. A sütőben 5 percig sütjük 200 fokon, majd 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) lekapcsolunk, és kb. 35 perc alatt készre sütjük a lepényt. Kihűtjük, kockákra vágjuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra 30 perc múlva
1 szelet: 265 kcal

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.