Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


G választék, G sortiment

2012.03.04

Mézes Rákóczi túrós/ Mogyorókrémes karikák/ Mogyorós süti/ Narancskrémes fánk

Mézes Rákóczi túrósKép
 

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 20 dkg liszt,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2 tojássárga,
  • 12 dkg puha vaj vagy rama sütőmargarin,
  • 1 narancs reszelt héja
  • A mogyorókrémhez:
  • 1 üveg mogyorókrém,
  • 10 dkg puha vaj,
  • 1 evőkanál narancslikőr
  • A mázhoz:
  • 15-15 dkg ét- és tejtortabevonó,
  • 5 dkg apróra vágott mogyoró

Elkészítés: A tészta hozzávalóit keverjük össze, majd pihentessük egy órát a hűtőben. Nyújtsuk ki, és pogácsaszaggatóval formázzunk belőle köröket. Minden körnek a közepét szaggassuk ki egy kisebb formával, hogy karikákat kapjunk. Sütőlemezen kb. 8 percig süssük. A mogyorókrémet keverjük habosra a vajjal és a likőrrel. Tegyük habzsákba, és spricceljük a sütikre. A tortabevonót olvasszuk fel, és kenjük a mogyorókrém tetejére. Apróra vágott mogyoróval díszítsük.

 

 

Mogyorókrémes karikákKép

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 7 dkg porcukor,
  • késhegynyi szódabikarbóna,
  • 15 dkg rama sütőmargarin + a tepsi kenéséhez,
  • 30 dkg liszt,
  • fél dl tejföl
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró,
  • 3 evőkanál akácméz,
  • 6 tojássárgája,
  • 1 csomag vaníliás cukor.
  • A habhoz:
  • 6 tojásfehérje,
  • 13 dkg finomított kristálycukor.

Elkészítés: Gyúrjunk sima, csomómentes tésztát a porcukorból, a szódabikarbónából, a margarinból, a lisztből és a tejfölből. Ha kész, nyújtófával nyújtsunk belőle lapot. Margarinnal kenjünk ki egy tepsit, ebbe fektessük a tésztalapot. Keverjük össze a túrót az akácmézzel, a tojássárgájákkal és a vaníliás cukorral. Simítsuk el a tészta tetején, és tegyük forró (kb. 180–200 Celsius-fokos) sütőbe. Verjünk kemény habot a tojásfehérjékből és a finomított kristálycukorból. Ha félig kész a tészta (kb. 12–13 perc múlva), vegyük ki a sütőből, tegyük rá a kemény habot – jó vastagon. Tegyük vissza a sütőbe, és addig süssük, amíg a hab teteje picit, épphogy megbarnul. Porcukorral meghintve, hidegen tálaljuk.

 

 

Mogyorós sütiKép

Hozzávalók:

  • (kb. 50 darab):
  • 25 dkg liszt,
  • 15 dkg darált mogyoró,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 12 dkg zsír,
  • 12 dkg cukor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 tojás

Elkészítés: A tészta hozzávalóit keverjük össze. Tegyük 30 percre a hűtőbe. A tésztából formázzunk kis golyókat, majd tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. 190 fokon kb. 10-12 percig süssük. Ha kész, akkor forgassuk meg porcukorban.

 

 

Narancskrémes fánkKép

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 2,5 dl tej, csipetnyi só,
  • 12 dkg vaj,
  • 13 dkg finomliszt (kb. 6 evőkanál),
  • 4 tojás
  • A narancskrémhez:
  • 1 csomag (3 dkg) főzni való vaníliás pudingpor,
  • 3 dl tej,
  • 1 tojás,
  • 3 narancs,
  • 3-4 evőkanál cukor,
  • 1 púpozott evőkanál zselatinpor,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 3,5 dl tejszín
  • A tetejére:
  • porcukor és 3 narancs (lehet 4-5 mandarin is)

Elkészítés: A tésztával kezdünk. A tejet csipetnyi sóval meg a vajjal fölforraljuk. Ha az utóbbi teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk. Szorgalmasan kevergetve 2 percig főzzük – akkor jó, ha olyan sűrű, hogy szinte elválik az edény falától –, majd a tűzről lehúzzuk. A tojásokat egyenként beledolgozzuk. A masszát csillagcsöves (a sima csöves is jó) habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire kb. 20, egyenként pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk belőle. (Ha nincs sütőpapírunk, a tepsit kivajazzuk, kilisztezzük.) Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) 15–18 percig sütjük. A krémhez a pudingport 0,5 deci tejjel meg a tojássárgájával fölforraljuk. A jól megmosott narancsokat úgy hámozzuk meg, hogy héjukon fehér hártya ne maradjon. Utána a maradék tejjel meg a cukorral 2-3 percig forraljuk. A narancshéjat kiemeljük belőle, a pudingporos keveréket beleöntjük, kevergetve sűrűre főzzük. Az immár lemeztelenített narancsok levét kifacsarjuk. Két decit kimerünk belőle és a zselatinporral meg a vaníliás cukorral kevergetve 1-2 percig forraljuk, míg a zselatin föloldódik benne. A tejszínből kemény habot verünk, és először a már csak langyos zselatint, majd a vaníliakrémet forgatjuk bele. Azonmód habzsákba töltjük, majd a kettéhasított fánkok üregébe púpozzuk, és tetejüket ráillesztjük. Végül porcukrot szitálunk rá, és narancs- vagy mandarinszeletekkel megkoronázzuk.

idő: 1 óra 30 perc

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.