Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I választék, I sortiment

2012.03.11

Ropogós müzliszelet/ Sacher torta/ Sajtos fánkocskák/ Sajtos-túrós-juhtúrós pogácsa 

Ropogós müzliszeletKép

Hozzávalók:

  • (9 szelethez):
  • 18 dkg sótlan vaj, 14 dkg méz
  • 25 dkg barna cukor
  • 35 dkg zabpehely
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 8-10 dkg dió vagy mogyoró
  • 8-8 dkg mazsola, kis kockákra
  • vágott aszalt papaja vagy mangó,
  • aszalt sárgabarack, tisztított tökmag
  • 5-5 dkg őrölt mandula és szezámmag

Elkészítés: A sütőt közepesen forróra (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) előmelegítjük. Egy kb. 23 centis oldalú, 5 centi magas, négyszög alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat kis lábasban fölolvasztjuk, és kevergetve előbb a mézet, majd ha sima, a cukrot is hozzáadjuk. Kis lángon folyamatosan kevergetve 5 percig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne, majd 1-2 percre nagy lángra állítjuk, hogy kissé besűrűsödjön, és olyan legyen, mint egy jó karamell. A tűzről lehúzzuk, az összes többi hozzávalót belekeverjük. A masszát a kibélelt tepsibe töltjük, és forró vízbe mártott evőkanállal egyenletesen belenyomkodjuk. Az előmelegített sütőben közepes lánggal 15 percig sütjük. Ha kihűlt, óvatosan körbevágjuk, vágódeszkára borítjuk és – miután a sütőpapírt lehúztuk róla – hagyjuk kihűlni. Végül 3x3 szeletre felvágjuk.

idő: 40 perc

 

 

Sacher tortaKép

Hozzávalók:

  • 4 tojás,
  • 10 dkg vaj,
  • 14 dkg porcukor,
  • 14 dkg étcsokoládé,
  • 7 dkg finom liszt.
  • A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár,
  • 12 dkg étcsokoládé,
  • 12 dkg cukor,
  • 1 teáskanál olaj,
  • 4 evőkanál víz

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.

 

 

Sajtos fánkocskákKép

Hozzávalók:

  • (kb. 20 darabhoz):
  • az égetett tésztához:
  • 3 dl víz,
  • késhegynyi só,
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg finomliszt,
  • 5 tojás
  • A tepsi kikenéséhez:
  • 2 dkg vaj
  • A krémhez:
  • 5 dkg ementáli sajt,
  • 20 dkg eidami sajt,
  • 2 dl tejszín,
  • 3 dl tej,
  • 3 tojás,
  • 2 tojássárgája,
  • csipetnyi só,
  • 10 dkg vaj,
  • 10 dkg liszt
  • A tetejére:
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A vizet a sóval fölforraljuk, a zsírt hozzáadjuk. Ha teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk és kevergetve 3-4 percig főzzük. Akkor jó, ha sima, és az edény falától elválik. A tűzről lehúzzuk, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd csillagcsöves vagy sima csöves habzsákba töltjük. Egy tepsit kivajazunk és a masszából pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk rá. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütőben 210 °C) 5 percig; majd a lángot kissé mérsékelve (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) további 15-18 percig sütjük. Közben a sütőajtót nem szabad kinyitni. Utána a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és a fánkokat még 10 percig így szárítjuk. Közben a kétféle sajtot lereszeljük. A tejszínt a tejjel, a tojásokkal meg a tojások sárgájával, csipetnyit megsózva simára dolgozzuk, majd vízgőzre állítva, kevergetve fölolvasztjuk. A vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, és a sajtos masszát apródonként beleöntjük. 3-4 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik, de közben folytonosan keverjük, mert könnyen leéghet. Egy másik edénybe áttöltjük, kissé hűlni hagyjuk. A fánkok tetejét recés késsel levágjuk, üregüket a még langyos sajtkrémmel megtöltjük. Ha kihűltek, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül a kalapokkal díszítjük.

idő: 1 óra 50 perc

 

 

Sajtos-túrós-juhtúrós
pogácsa
Kép

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 evőkanál só
  • 25 dkg rama sütőmargarin
  • 15 dkg tehéntúró
  • 15 dkg juhtúró
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg trappista sajt

Elkészítés: Az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított cukros tejben. A lisztet átszitáljuk, elkeverjük a sóval, és durva reszelőn belereszeljük a fagyos margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk-morzsoljuk. Hozzáadjuk az áttört túrókat, az élesztős tejet, 2 tojássárgáját, végül a tejfölt. Jól összegyúrjuk. Cipót formálunk belole, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen 1/2 órát kelni hagyjuk. A sajtot lereszeljük. A megkelt tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékony téglalapra nyújtjuk, a tetejét megszórjuk a reszelt sajt 2/3 részével, majd hosszanti oldalán rétesszerűen feltekerjük, letakarjuk a ruhával, és meleg helyen újabb 1 órán át kelesztjük. Most kétujjnyi vastag csíkot nyújtunk belőle, a tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával és megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.