Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


J választék, J sortiment

2012.03.11

Szilvalekváros diós-mákos tekercs/ Tiramisu/ Torta caprese/ Túrós-mazsolás szelet

Szilvalekváros diós-mákos
tekercs
Kép

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg rama sütőmargarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 5 dkg porcukor
  • 4 tojássárga
  • 2 dl tejföl
  • pici só
  • A kenéshez:
  • savanykás (szilva)lekvár
  • A töltelékhez:
  • 4 tojásfehérje
  • 4-6 evőkanál porcukor
  • a csomag vaníliás cukor
  • 10-10 dkg darált mák és dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • A csokoládémázhoz:
  • 1-2 tábla étcsokoládé
  • pici vaj
  • A szóráshoz:
  • porcukor

Elkészítés: 1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 4 részre osztjuk.
2.) Elkészítjük a töltelékeket. Felverjük a 4 tojásfehérjét, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd az egészet kettéválasztjuk a habot 2 külön tálba. Az egyik tálba belekeverjük a darált diót és a reszelt narancshéjat, a másikba a darált mákot és a reszelt citromhéjat.
3.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
4.) Minden egyes tésztadarabot egy kb. 15 x 20 cm-es lappá nyújtjuk, és vastagon megkenünk lekvárral. Feltekerjük a két hosszabbik oldalát úgy, hogy középen kb. 2 ujjnyi terület üresen maradjon. A felcsavart tésztát a tepsire tesszük. Ha mind a 4 tészta a tepsiben van, akkor kettőt középen megtöltünk a diós, a másik kettőt pedig a mákos habbal.
5.) A süteményt az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
6.) Kivesszük a tepsit, letakarjuk ezüstpapír csíkokkal a töltelékkel borított részt, és a tésztát vastagon megszórjuk porcukorral. Eztán levesszük az ezüstpapírt, és a töltelékes részt megkenjük az időközben gőz felett megolvasztott étcsokoládéval. Tálalásig hűvös helyen tartjuk.

 

 

TiramisuKép

Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg csokoládé
  • 2 csomag babapiskóta
  • 5 dl kávé
  • kakaó a tetejére

Elkészítés: A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A csokit késsel felaprítom és a masszához teszem. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan az egészet összekeverem. A babapikótákat megáztatom a kávéban, és egy magasabb tálba lerakom. Amikor a tál alját befedi az ázott piskóta, ráöntöm a krémet, megint a piskótát, megint krémem és a tetejét kakaóval megszórom.

 

 

Torta capreseKép

Hozzávalók:

  • 30 dkg mandula
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg cukor
  • 6 tojás
  • porcukor
  • 2 evőkanál ánizslikőr (pl. Sambuca)

Elkészítés: Daráljuk le a mandulát és az étcsokoládét olyan finomra, amennyire csak tudjuk, s keverjük össze. Adjuk hozzá a cukrot és a tojássárgáját, valamint az egészen puha vagy megolvasztott vajat. Verjük fel kemény habbá a tojásfehérjét, s óvatosan forgassuk a masszába, végül adjuk hozzá az ánizslikőrt. Tegyük 25 cm átmérőjű, kivajazott és kilisztezett tortaformába, s előmelegített, 180 fokos sütőben süssük 1 órát (légkeveréses sütőben elég 160 fok és 45 perc is). Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.

Megjegyzés:
Eredeti olasz recept, és tényleg nagyon egyszerűen elkészíthető. Eddig még mindenkinek nagyon ízlett, akivel megkóstoltattam. Én már 45 perc elteltével kivettem, mert az én öreg, rozoga gázsütőm meg akart viccelni, és elégette volna a tetejét. De így is szépen átsült, szóval sütője válogatja. Fél óra elteltével nem árt ellenőrizni az állapotát.

 

 

Túrós-mazsolás szeletKép

Hozzávalók:

  • a tésztához:
  • 15 dkg rama sütőmargarin
  • 4 db tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • rama sütőmargarin a sütőforma kikenéséhez
  • a töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 dl rum vagy rumaroma

Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és az egészet alaposan összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy margarinnal kikent, kilisztezett, kerek sütőformát. A mazsolát langyos vízzel megmossuk, lecsepegtetjük, majd rumba áztatjuk. A túrót áttörjük, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, óvatosan a túrókrémhez keverjük, majd az egész masszát a kibélelt formába öntjük. A tészta másik felét is kinyújtjuk, a forma tetejére terítjük, a széleket jól lenyomkodjuk. Ezután a tésztát egy órán keresztül pihentetjük, majd előmelegített sütőben 160 fokon, kb. 40 percig sütjük. Ha elkészült, még melegen kiborítjuk a formából, porcukorral megszórjuk és szeletekre vágva kínáljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.