Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


I. választék, I. sortiment

2012.04.07

Borjúpaprikás/ Brandys szilvával töltött hús/ Brokkoli Mornay módra/ Burgonyafánkban sült kolbászkák/ Császármorzsa

BorjúpaprikásKép

 

Hozzávalók:

  • 60 dkg borjúszelet (vagy apróhús)
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg zsír
  • 8 dkg paradicsom
  • 8 dkg zöldpaprika
  • 2 dkg liszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl tejszín
  • 1 dkg fokhagyma
  • pirospaprika

Elkészítés: A húst megmossuk, 1x1 cm-es kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a paradicsomot és a zöldpaprikát cikkekre vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve elkeverjük benne a fűszerpaprikát, felengedjük kevés vízzel, és a tűzre visszatéve zsírjára, visszapirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húst, megsózzuk és nagy lángon zsírjára, sütjük - figyelve arra, hogy ne égjen le -, kevés vizet aláöntve hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot, és majdnem puhára pároljuk. Amíg a hús párolódik, elkészítjük a habarást. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, és mielőtt a hús teljesen megpuhul, a pörkölthöz keverjük, és együtt az egészet kiforraljuk. Tálaláskor galuskát vagy tojásos galuskát adunk hozzá köretként, lehetőleg külön edényben. A borjúpaprikást díszíthetjük paprika- és paradicsomszeletekkel, tejföllel.

 

 

Brandys szilvával töltött húsKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 10 dkg kemény szilva
  • 6 dkg magozott aszalt szilva
  • fél dl brandy
  • 4 csirkemellfilé (15 dkg/db)
  • 4 szelet húsos szalonna
  • 4 evőkanál olaj
  • A körethez:
  • 2 közepes cukkini
  • 4 adag burgonyapüré

Elkészítés: A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és az aszalt szilvával együtt apróra összevágjuk. Meglocsoljuk a brandyvel, és 10-15 percre félretesszük. A húsokat megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd hegyes késsel felszúrjuk.

1. A húsokba töltjük a szilvatölteléket, sózzuk, borsozzuk, és minden csirkemellet egy-egy szelet szalonnába tekerünk.
2. Kevés felforrósított olajon - kis lángon, hogy belül is átsüljön - megsütjük a húsokat, kivesszük, félretesszük, melegen tartjuk. A serpenyőben visszamaradt zsiradékra pici vizet teszünk, összeforraljuk, hogy legyen szaftunk.
3. A cukkinit megmossuk, a végeket levágjuk, a többit karikákra vágjuk, megsózzuk, ízlés szerint kevés borssal vagy őrölt zöldfűszerrel megszórjuk, és vaslapon vagy serpenyőben - nagy hővel - megsütjük.
4. Tányérra tesszük a megmelegített burgonyapürét, a sült cukkinit, s mellé a felvágott húst, és meglocsoljuk a szafttal.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 430 kcal

 

 

Burgonyafánkban sült
kolbászkák
Kép

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya,
  • só,
  • reszelt szerecsendió,
  • 4 tojás,
  • 15 dkg liszt,
  • 1 vékony szál (35-40 dkg) parasztkolbász
  • A formázáshoz és a sütéshez: bőven olaj

Elkészítés: A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és még forrón áttörjük. Amikor kihűlt, megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, majd a tojással meg a liszttel összegyúrjuk. A kolbászt 3-4 centis darabokra vágjuk. A burgonyás masszából olajos kézzel annyi gombócot formálunk, amennyi kolbászdarabkánk van. A gombócokat egyenként tenyérrel kissé ellapítjuk, egy-egy kolbászt ráfektetünk és becsomagoljuk. Bő, közepesen forró olajban megsütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük, végül forrón tálaljuk. Savanyúságot, salátát kínálunk hozzá.

idő: 1 óra 15 perc

 

 

Brokkoli Mornay módraKép

Hozzávalók:

  • 1 kg brokkoli,
  • só,
  • 8 dkg vaj,
  • 2 púpozott evőkanál finomliszt,
  • 5 dl tej,
  • 1 mokkáskanál őrölt bors,
  • fél mokkáskanál reszelt szerecsendió,
  • 1 dl tejszín,
  • 2 tojássárgája,
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A brokkolit megtisztítjuk, vagyis megmossuk, leszárogatjuk, leveleit és szárát levágjuk. Utóbbit 2-3 centis darabokra aprítjuk és a kisebb rózsáira szedett brokkolival együtt forrásban lévő vízbe dobjuk. Egy kiskanál sóval ízesítjük, 5-6 perc alatt roppanósra főzzük, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük és kivajazott tűzálló tálba vagy tepsibe szórjuk. A maradék vajat serpenyőben vagy lábasban fölolvasztjuk, és a lisztet megfuttatjuk rajta, anélkül hogy megpirítanánk. A tejet apránként ráöntjük, és kevergetve 3-4 perc alatt sűrűre főzzük. Egy csapott kiskanál sóval és a borssal ízesítjük, a szerecsendióval fűszerezzük. A tűzről levéve a tejszínnel elhabart tojássárgájával gazdagítjuk, a sajt felét beleszórjuk, majd a brokkolira öntjük, a maradék sajttal meghintjük és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal kb. 15 percig sütjük.

 

 

CsászármorzsaKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg mazsola
  • 4 evőkanál rum
  • 3 tojás
  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 citrom
  • 4 dkg lehéjazott vagdalt mandula
  • 5 dkg vaj
  • 1 kis üveg szilvalekvár
  • vaníliás porcukor a szóráshoz

Elkészítés: A mazsolát langyos vízben megmossuk, leszűrjük, és meglocsoljuk 3 evőkanál rummal. A tojásokat kettéválasztjuk. A lisztet mély tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, csipet sót és a tejet. A robotgép keverőspiráljával sima tésztává keverjük, majd kb. 20 percig állni hagyjuk. A tojásfehérjéhez kevés citromlevet csavarunk, kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk. Hozzáadjuk a mazsolát, a mandulát, és belereszeljük a citrom héját. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kisebb tepsiben a vajat felforrósítjuk, beleöntjük a masszát, betesszük a sütőbe és kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük, majd villával apróra tépkedjük. A szilvalekvárt 1 ek. rummal összekeverjük, felmelegítjük. A császármorzsát tálaláskor megszórjuk vaníliás porcukorral, és a meleg szilvalekvárral kínáljuk.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.