Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


III. választék, III. sortiment

2012.05.16

Gyömbéres csirkecombok/ Hátszínszelet mustármártásban/ Kapros-zöldfűszeres halszeletek/ Kelkáposztás lasagne/ Kijevi csirkemell

Gyömbéres csirkecombokKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 80 dkg alsó csirkecomb
  • 1 dl olaj
  • 1 mokkáskanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál csirke-fűszerkeverék
  • 40 dkg nektarin (lehet sárgabarack is)
  • 4 szál újhagyma
  • A körethez:
  • 2 tasak gyorsrizs (vagy kevert vadrizs)

Elkészítés: A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk. Az olaj felét összekeverjük a gyömbérrel, a mézzel, őrölt borssal ízesítjük, és a húsokra kenjük. Letakarva hűtőbe tesszük 1 napra. Sütés előtt a húst beszórjuk a fűszerkeverékkel. A maradék olajat egy mélyebb serpenyőben felmelegítjük, és a csirkecombokat nagyon lassan, ha kell, felénél letakarva, megsütjük. A barackokat megmossuk, felezzük és eltávolítjuk a magokat. Az újhagymát megtisztítjuk, fél karikákra vágjuk. Amikor a hús megsült, rászórjuk a hagymát, pár percen át pároljuk, majd a barackot is hozzáadjuk. Pici vizet öntünk alá, és 2-3 perc múlva tálaljuk. Köretnek rizst, vagy kevert vadrizst adhatunk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag köret nélkül: 541 kcal

 

 

Hátszínszelet
mustármártásban
Kép

Hozzávalók:

  • 4 szelet ujjnyi vastag marhahátszín,
  • 2 mokkáskanál őrölt bors,
  • 1 evőkanál mustár
  • A pácoláshoz és a sütéshez: olaj
  • A mártáshoz:
  • 1 evőkanál liszt,
  • 4 dkg rama sütőmargarin,
  • 8 evőkanál mustár,
  • 2-2 dl tejszín és húsleves,
  • 1 dl fehérbor vagy pezsgő,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A hússzeleteket borssal, mustárral bedörzsöljük, egy tálban szorosan egymás mellé fektetjük, és annyi olajat öntünk rá, amennyi ellepi. Így pácoljuk 3-4 napig, miközben néhányszor megforgatjuk. Ha az olajjal takarékoskodni szeretnénk, akkor a hússzeleteket egyenként megkenjük, majd szorosan alufóliába tekerjük. A sütés napján a húst – miután páclevét kissé lecsöpögtettük – kiolajozott serpenyőben, közepesen erős lángon mindkét oldalán kb. 3-3 perc alatt aranysárgára sütjük. A mártáshoz a lisztet a margarinon megfuttatjuk, a mustárt belekeverjük, a tejszínnel, a húslevessel meg a borral vagy pezsgővel felengedjük, a péppé zúzott fokhagymával és a finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük. Felforraljuk, majd a húsra öntjük, és csak 3-4 percig főzzük, amíg a mártás kissé be nem sűrűsödik.

ideje: 30 perc + a hús érlelése

 

 

Kapros-zöldfűszeres
halszeletek
Kép

Hozzávalók:

  • 35-40 dkg tengeri halfilé (friss vagy fagyasztott)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 tasak Knorr Kapros-zöldfűszeres halszeletek Rafinéria

Elkészítés: A tengeri halfilét – ha fagyasztott, akár kiengedés nélkül is – tegyük egy hőálló tálba. A tasak tartalmát csomómentesen keverjük el a tejszínnel, majd a kész mártást öntsük a halfilére. 175-200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
idő: 30-35 perc

 

 

Kelkáposztás lasagneKép

Hozzávalók:

  • 1 csomag lasagne tészta
  • 1/2 fej kelkáposzta
  • 5 tojás
  • 1 doboz darálthús konzerv
  • 1 hagyma
  • fehérmártás (vagy 1 nagy doboz tejföl)
  • bors
  • pirospaprika
  • oregánó
  • vegeta ételízesítő
  • pörkölt krém
  • olaj
  • margarin
  • a tetejére kb. 12 dkg sajt

Elkészítés:
1.) A hagymát megmossuk, felkockázzuk, és kevés forró olajon egy teflonban üvegesre pirítjuk. Rátesszük a darált húst, megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, oregánóval, belenyomunk egy kis pörkölt krémet, és készre pirítjuk. (Egy pici vizet nyugodtan önthetünk hozzá, hogy szaftosabb legyen).
2.) Forró, sós vízben megfőzzük a megmosott, és nagyobb darabokra tépkedett kelkáposztát. Leszűrjük, és egy tányérra félre tesszük.
3.) Forró sós vízben keményre főzzük a tojásokat, majd megpucoljuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük őket.
4.) Fehérmártást készítünk: Egy nagyobb darab (5-8 dkg) vajat megolvasztunk, hozzáadunk annyi lisztet, hogy krémszerű, sűrű, pöfögő masszát kapjunk, majd fokozatosan tejet öntünk hozzá. Habverővel keverjük, hogy nehogy csomós legyen. Annyi tejet öntünk bele, hogy pudingszerű, krémet kapjunk. Elzárjuk alatta a gázt, és ételízesítővel, borssal ízesítjük. (Tejföllel helyettesíthetjük, ugyanolyan finom lesz!)
5.) Kivajazunk egy négyszögletes jénait, és beleteszünk egy réteg lasagne tésztát. Ráteszünk egy réteg húst, és egy kis fehérmártással meglocsoljuk.
6.) Rátesszük a következő réteg tésztát, megpakoljuk tojással, megsózzuk, rákanalazunk egy kis fehérmártást.
7.) Újabb réteg tészta, káposzta, só és fehérmártás következik.
8.) Addig rétegezzük a tésztát és a hozzávalókat, amíg minden el nem fogy. A legfelső réteg fehérmártás legyen! Sajtot reszelünk rá, lecsukjuk a jénait a fedelével, és előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Kijevi csirkemellKép

Hozzávalók:

  • 4 fél csirkemellfilé (50-60 dkg),
  • só,
  • őrölt bors,
  • 16 dkg vaj (a fele reszelt sajt is lehet),
  • 1 mokkáskanál citromlé,
  • 1 mokkáskanál friss, fölaprított tárkonylevél vagy feleannyi szárított,
  • fél mokkáskanál mustár,
  • 8-10 dkg liszt,
  • 2 nagy tojás,
  • 12 dkg zsemlemorzsa.
  • A sütéshez: bőven olaj

Elkészítés: A húst megmossuk, leszárogatjuk. Utána egyenként lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egyenletes vastagságú, nagyobb nyitott szeletet kapjunk. Ezután kb. fél centi vastag, téglalap alakú szeletekké verjük. Ezt úgy a legjobb, ha a húsra egy folpackot fektetünk (alá is lehet tenni), csak utána klopfoljuk. Így nem ragad bele a puha hús a húsverő kalapácsba, nem esik szét a mellfilé, ráadásul konyhánk is tisztább marad. A szeleteket besózva, egy kevés borssal meghintve a hűtőbe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Ráadásul, ha hideg, szebben lehet majd bundázni is. A töltelékhez a puha vajat citromlével ízesítjük, megsózzuk, az apróra vágott tárkonylevéllel, a mustárral meg leheletnyi borssal fűszerezzük. Annyi időre – kb. 15 percre – a mélyhűtőbe tesszük, hogy kézzel formálható legyen, mert ez a következő lépés. A fűszeres vajat 4 részre osztjuk, egyenként kis „kolbászokká” hengergetjük, majd mindegyik hússzelet közepére rakunk belőle egyet. A csirkehúst a töltelékre borítjuk, és hasonlóan ahhoz, ahogy a töltött káposztát szoktuk, felgöngyölítjük. A töltött csirkemelleket lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, közepesen forró olajban – lehet olajsütőben is – oldalanként 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.

idő: 40 perc + dermesztés

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.