Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


IV. választék, IV. sortiment

2012.06.05

Lecsós szelet tarhonyával/ Lencsés csirke/ Makaróni sajtkrémmel/ Mediterrán mozzarellával töltött csirkebatyuk/ Mediterrán polenta

Lecsós szelet tarhonyávalKép

Hozzávalók:

  • 80 dkg tarja
  • 8 dkg füstölt szalonna
  • 6 db paprika
  • 1 piros (pritamin) paprika
  • 3 paradicsom
  • 2 és fél közepes hagyma
  • ételízesítő
  • mustár
  • olaj
  • bors
  • köménymag
  • 25 dkg tarhonya
  • víz

Elkészítés: 1.) Ujjnyi vastagra szeleteljük, kiklopfoljuk és besózzuk a húst, majd 10 percig állni hagyjuk. Eközben olajból, mustárból és őrölt borsból elkészítjük a pácot. A húsokat mindkét oldalukon megkenjük a páccal, egy mély tálba tesszük, és egy órán át állni hagyjuk. Előveszünk egy kuktát, az aljába 2-3 evőkanál olajat teszünk. Fél hagymát felszeletelünk, és a húsokkal felváltva megpakoljuk a kuktát. (Egy réteg hagyma, egy réteg hús). Megborsozzuk, megszórjuk köménymaggal és egy kis ételízesítővel, és kb. 2,5-3 dl vizet öntünk rá. (Ne lepje el a víz a húsokat!) Lezárjuk a kuktát, és kb. 30-35 perc alatt puhára pácoljuk a húsokat. Ha elkészült, kivesszük a húsokat, és kicsit elpárologtatjuk a levet, hogy sűrűbb legyen. Ha elkészült, a húsra ráöntjük a szaftot.
2.) Az apróra vágott hagymából, paprikából és paradicsomból lecsót főzünk.
3.) Elkészítjük a tarhonyát: Előveszünk egy fazekat, és a tarhonyát kevés olajon megpirítjuk. Kétszer annyit vizet (esetünkben ez 5 dl) felforralunk, mint amennyi tarhonyánk van, és leforrázzuk vele a tésztát. Lefedjük a fazekat, és az egészet felforraljuk. Ezután előmelegített sütőbe (2-es fokozatra) tesszük a fazekat 30 percre. Ezalatt a tarhonya magába szívja az összes vizet, és megpuhul.
4.) A húshoz óvatosan hozzákeverjük a lecsót, és a forró tarhonyával együtt tálaljuk. Nemcsak mutatós, igazi tüzes, pikáns, magyar étel.

 

 

Lencsés csirkeKép

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 2 db kicsi, kb. 60 dkg-os, konyhakész csirke
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 közepes szál sárgarépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 1 mokkáskanál borókabogyó
  • fél citrom leve

Elkészítés: A lencsét átválogatjuk, megmossuk és hideg vízbe áztatjuk. A csirkéket félbevágjuk, az olajon nagy lángon körös-körül átsütjük, majd egy kevés vízzel fölöntjük. A sárgarépát és a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és a húshoz adjuk. Megsózzuk, a babérlevéllel meg a borókabogyóval fűszerezzük. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt puhára pároljuk, közben elfövő levét pótoljuk. Ezután a húst félretesszük, a levét leszűrjük. A lencsét lábasba töltjük, a csirke ízes párolólevét ráöntjük, és annyi vízzel engedjük föl, hogy aellepje. Lefödve, kis lángon kb. 40 perc alatt puhára főzzük, úgy, hogy a végén a fedelet leemeljük, így a levét szite teljesen elfővi. Ekkor a fél csirkéket hozzáadjuk, összeforraljuk és pár csepp citromlével ízesítjük.

idő: 3 óra

 

 

Makaróni sajtkrémmelKép

Hozzávalók:

  • 50 dkg makaróni,
  • 2 dl tejföl,
  • 10 dkg füstölt trappista sajt,
  • 3 dkg parmezán sajt,
  • 1 tojássárgája,
  • 2 dkg vaj,
  • só,
  • frissen őrölt bors

Elkészítés: A tésztát a szokásos módon, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Olvasztott vajra szedjük. A tejfölben kikeverjük a tojássárgáját és a reszelt füstölt trappista sajtot. A krémet sóval és frissen őrölt borssal fűszerezzük. A sajtkrémet a makarónira öntjük és gyakran kevergetve addig melegítjük, amíg a sajt megolvad. Tányérokba szétosztjuk és meghintjük a reszelt parmezán sajttal.

 

 

Mediterrán (mozzarellával
töltött) csirkebatyuk
Kép

Hozzávalók 8 személyre:

  • 8 csirkemell filé
  • 80 dkg cukkini
  • 8 paradicsom
  • 35-40 dkg mozzarella
  • olívaolaj a kenéshez
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom

Elkészítés: A csirkemelleket megmossuk, besózzuk, majd bedörzsöljük olívaolajjal, oregánóval, borssal és bazsalikommal. (én grillfűszert is jócskán nyomtam rá). A cukkiniket és a paradicsomokat megmossuk, lecsepegtetjük, és felkarikázzuk. A mozzarellát is felkarikázzuk, majd elkezdjük vele megtölteni a húst. Minden csirkemellet rézsút bavagdalunk (3-4 vágás mutat jól), és a résekbe egy-egy szelet mozzarellát teszünk. Ha minden húst megtöltöttük, nekiállunk elkészíteni a batyukat. Négyzet alakú ezüstpapírokat tépkedünk, amelyeket vékonyan megkenünk. Megfűszerezzük, megsózzuk a zöldségeket, majd rájuk pakoljuk a mozzarellával töltött csirkemelleket. Az ezüstpapír széleit felhatjuk, és jól bebugyoláljuk a húsokat. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a húscsomagokat, a korábban elkészített hagymacsomagokkal együtt. Kb. 200 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük az egészet. (Célszerű tálalás előtt kikészíteni a tűzhely mellé egy jénait, mert a zöldségekből sok lé fog kifolyni. Szedjük ki a csomagokat a tepsiből, és külön tálon tálaljuk!) Párolt zöldségekkel (pl. cukkíni, padlizsán), fóliában sült, kolbásszal töltött hagymával és főtt tésztával tálaljuk.

 

 

Mediterrán polentaKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 zöldségleveskocka
  • 20 dkg kukoricadara
  • 5 + 10 dkg márványsajt
  • 1 + 1 tojás
  • 3 paradicsom
  • 2 kis cukkíni
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl tejszín

Elkészítés: Felforralunk fél liter vizet, feloldjuk benne a leveskockát, és beleszórjuk a kukoricadarát. Lassú tűzön kb. 25 percig főzzük. Ha megdagadt a dara, lehúzzuk a tűről, és állni hagyjuk. Szétmorzsolunk 5 dkg márványsajtot, és összekeverjük egy tojással. Beledolgozzuk a darába, és a masszát egy tűzálló tálba simítjuk. A paradicsomot és a cukkinit megmossuk, megtisztítjuk, és felszeleteljük. A paradicsomot szétosztjuk a massza tetején, és megszórjuk kakukkfűvel, sóval, borssal. Felforrósítjuk az olajat, és kb. 5 percig pirítjuk benne a cukkínit. Ráöntjük a paradicsomra. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tejszínben elkeverjük a maradék tojást, belemorzsoljuk a maradék sajtot, és a paradicsomra öntjük. A sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.