Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


V. választék, V. sortiment

2012.07.07

Mexikói chilis bab/ Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel/ Paradicsomban sült halfilé kétféle paprikamártással/ Póréhagymás-füstölt tarjás rakott burgonya/ Rántott borda ínyenc módra

Mexikói chilis bab
Kép

Hozzávalók:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg darált pulykahús
  • 1 hámozott paradicsom konzerv
  • 1 doboz vörösbabos-kukoricás konzerv
  • 1 doboz fehérbab konzerv
  • ketchup
  • piros arany
  • bors
  • paprika
  • chili
  • oregáno
  • olaj

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymákat megtisztítjuk, és apróra vágjuk (fokhagymanyomón átnyomjuk). Egy mélyebb lábasba olajat öntünk, felforrósítjuk, és a hagymákat megdinszteljük benne. Rátesszük a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, paprikát, chilit, oreganót szórunk rá és addig kevergetjük, amíg a hús ki nem fehéredik. Hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot és jócskán nyomunk mellé ketchup-ot és legalább 3-4 evőkanál piros aranyat. 25-30 percig rotyogtatjuk az egészet, ha kell vizet öntünk hozzá, hogy jó szaftos legyen, és utófűszerezünk. Hozzáadjuk az alaposan lemosott vörös és a fehérbab konzervet (mert fémes íze van a levének) és az egészet jól összeforraljuk. Az a lényeg, hogy ne legyen túl híg a lé, de azért ne is álljon meg benne a kanál. A legvégén megkóstoljuk, és kedvünkre fűszerezhetjük még chilivel, sóval, borssal. Gerezdekre vágott főtt tojással és reszelt sajttal forrón tálaljuk.

 

 

Mustban pácolt kacsacomb
hagymás szőlővelKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 kacsacomb
  • 2 dl must (vagy szőlőlé)
  • 1 mokkáskanál szárított majoránna
  • 60 dkg apróbb burgonya
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 2 babérlevél
  • 10 szem bors
  • 20 dkg libazsír
  • 1 teáskanál méz
  • 20 dkg szőlő

Elkészítés: A kacsacombokat megtisztítjuk, leperzseljük, megmossuk és leszárítjuk. Beletesszük egy tálba, ráöntjük a mustot, és letakarva, egy napon át, hűtőben pácoljuk. A felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, a majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben, vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (azt félretesszük, nagyon finom zsíros kenyérnek). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 686 kcal

 

 

Paradicsomban sült halfilé
kétféle paprikamártással
Kép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg fehér húsú halfilé
  • 50 dkg burgonya
  • 4 szál zöldhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vágott petrezselyem
  • A paprikamártásokhoz:
  • 20 dkg sárga húsú paprika
  • 20 dkg piros húsú paprika
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 dl zöldségleves (kockából)

Elkészítés: A halat megmossuk, leszárítjuk, négybe vágjuk, és megsózzuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A burgonyát kockákra daraboljuk, és sós vízben puhára főzzük. A hagymát, a fokhagymát apróra, a paradicsomot karikákra, a paprikák húsát nagyobb darabokra vágjuk.

1. Bevonatos serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a halszeletek mindkét oldalát elősütjük benne, majd kivéve a serpenyőből tűzálló tálba tesszük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük.
2. A serpenyőben visszamaradt zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, a fokhagymát, a petrezselymet. Ezt elosztjuk a halszeleteken, majd befedjük a paradicsomkarikákkal. Sózzuk, borsozzuk, és a sütőben kb. 10 percig sütjük. A főtt burgonyával és a paprikamártásokkal tálaljuk. (A mártás készíthetjük egyfajta paprikából is, ez csak az étel színén változtat, az ízén nem.)
3. Piros és sárga paprikamártás
Az olajat elosztjuk két kisebb edényben, felhevítjük, majd megfuttatjuk rajta külön a piros és külön a sárga paprikákat. Sózzuk, elosztjuk rájuk a levest, és 5-8 percen át főzzük. Amikor puha a paprika, levesszük, külön-külön összeturmixoljuk, majd átszűrjük a mártásokat.

Munka:kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
1 adag: 610 kcal

 

 

Póréhagymás-füstölt tarjás
rakott burgonya
Kép

Hozzávalók:

  • 4 adaghoz:
  • 80 dkg burgonya
  • 1 nagyobb póréhagyma
  • 20 dkg főtt füstölt tarja
  • 1 tasak Knorr Pirított hagymás csirke Rafinéria
  • rama sütőmargarin
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl víz

Elkészítés: A karikára vágott főtt burgonyát, a csíkokra vágott füstölt sonkát, a vékony szeletekre vágott póréhagymát rétegezzük egy vajjal kikent tűzálló tálba, majd rálocsoljuk a tejszínnel és vízzel kikevert Knorr Pirított hagymás csirke Rafinériát. Reszelt sajttal megszórjuk a tetejét, majd 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

idő: kb. 50 perc

 

 

Rántott borda ínyenc módraKép

Hozzávalók:

  • 4 szelet, egyenként kb. 15 dkg-os sertéskaraj (borjú is lehet),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 mokkáskanál szárított rozmaring (a friss még jobb, de abból dupla annyi kell),
  • 4-5 zsályalevél,
  • 5 dl tej,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 10 dkg liszt,
  • 2 nagy tojás,
  • 4-4 evőkanál reszelt trappista sajt és zsemlemorzsa.
  • A sütéshez: olaj,
  • a tetejére: fél csokor petrezselyem

Elkészítés: A karajszeleteket vékonyra kiverjük. A fokhagymát présen áttörjük, a rozmaringgal meg a fölaprított zsályával együtt a tejbe szórjuk. A húsokat belefektetjük, és letakarva, hűtőszekrényben 1 éjjelen át pácoljuk. Másnap lecsöpögtetjük, megsózzuk, megborsozzuk, majd a lisztbe, a fölvert tojásba meg a sajttal összekevert zsemlemorzsába forgatva bundázzuk. Bő, forró olajban kisütjük, papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük. Tálaláskor a bordák tetejét fölaprított petrezselyemmel megszórjuk. Köretnek könnyű saláta illik hozzá.

idő: 35 perc + pácolás,
1 adag: 2621 kJ, 627 kcal

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.