Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VI. választék, VI. sortiment

2012.07.18

Rántott gomba töltve/ Sajtos polenta spenótszósszal/ Sajtos-sonkás töltött tök/ Skandináv zöldséges húscipó/ Sonkával sült cikória

Rántott gomba töltveKép

Hozzávalók:

  • 10 db gomba - lehetőleg szép nagy kalapú
  • vaj
  • mustár
  • bors
  • tojás
  • sajt
  • A panírozáshoz:
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa

Elkészítés: A gombákat megtörölgetem, szárukat óvatosan kitöröm, és kiskanállal kikaparom a lemezkéket úgy, hogy tölthetõ üreget kapjak. A gombaszárat apró kockára vágom a lemezkékkel, vajon megdinsztelem, közben egy teáskanál mustárt adok hozzá. Megborsozom, sózom ízlés szerint. Mikor kicsit megbarnult és a gomba leve is elpárolgott, 1 tojást adok hozzá, jól elkeverem vele, és kb. 15 dkg reszelt füstölt sajtot adok hozzá. Ezt a masszát kiskanállal a gomba üregébe töltöm. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába panírozom, és a hagyományos módon kisütöm. Tartárral és sült krumplival nagyon finom.

Megjegyzés: A gombafasírtot ugyanúgy készítem, mint az elõbb leírt tölteléket, de az egész gombákat szárastól apróra vágom, és a dinszteléskor vágott petrezselymet is teszek bele. A végén pár kanál zsemlemorzsát keverek bele. Gömböket formálok belőle, zsemlemorzsába forgatom és olajban megsütöm. Jó étvágyat hozzá.

 

 

Sajtos polenta
spenótszósszal
Kép

Hozzávalók:

  • 4 személy részére:
  • 20 dkg feta sajt
  • 7 deci víz
  • 1 teáskanál só
  • 25 dkg kukoricadara
  • 4-6 evőkanál vaj vagy rama sütőmargarin
  • 25 dkg spenót (lehet mélyhűtött is)
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1-2 evőkanál zabpehely

Elkészítés: A fetát apró kockákra vágjuk. A vizet a sóval egy mély teflonos serpenyőben forrásig melegítjük, a kukoricadarát állandó keverés mellett a vízhez adjuk, hozzáadjuk a felkockázott sajtot, és szintén folytonosan kavargatva addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ekkor elsimítjuk a polentát a serpenyőben, és kb. negyedóra alatt hagyjuk kihűlni. Közben a spenótot megpároljuk, hozzáadjuk a tejfölt, és a zabpehellyel besűrítjük. A kihűlt polentát kiborítjuk egy deszkára, vagy tálra, és szeletekre vágjuk. A serpenyőt elmossuk, a vajat felhevítjük, és a polenta szeletek mindkét oldalát megpirítjuk benne. A polentát a spenótszósszal tálaljuk.

Megjegyzés: Feta helyett használhatunk friss kecskesajtot is.

 

 

Sajtos-sonkás töltött tökKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 kisebb tök
  • 1 húsleveskocka
  • 1 tasak gyorsrizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • 15 dkg mozzarella
  • 15 dkg sonka
  • fél csomag friss bazsalikom (vagy 1 teáskanál szárított)

Elkészítés: A tököt megmossuk, vékonyan meghámozzuk, hosszában kettévágjuk, és kiskanállal kikaparjuk a belsejét. A leveskockát felforraljuk kb. 4 dl vízzel, és a rizst a dobozon feltüntetett ideig főzzük benne. Kivesszük, lecsepegtetjük, és hagyjuk kihűlni. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, leöblítjük hideg vízzel, lehúzzuk a héját, és kockára vágjuk.

1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és sóval, borssal ízesítjük. A mártást lassú tűzön, kb. 15 percig, főzzük.
2. A mozzarellát és a sonkát apró kockára vágjuk, a bazsalikomot megmossuk, leszárítjuk, és felaprítjuk. Mindezt összekeverjük a rizzsel, sóval, borssal fűszerezzük, és megtöltjük a kivájt tököket.
3. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A paradicsommártást tűzálló tálba öntjük, ráültetjük a tököt, és a sütőben kb. 30 percig sütjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 480 kcal

 

 

Skandináv zöldséges húscipóKép

Hozzávalók:

  • 3 szelet fehér kenyér,
  • 4-4 evőkanál víz és tej,
  • 50 dkg darált sovány marhahús,
  • 25 dkg darált sovány sertéshús,
  • 5 dkg szardellafilé (ajóka),
  • 4-5 dundi újhagyma,
  • 4 kiskanál kapribogyó,
  • 1 nagy csokor kapor,
  • 2 evőkanál mustárpor (porrá őrölt mustármag),
  • 3 evőkanál reszelt citromhéj,
  • só,
  • őrölt bors,
  • 1,25 dl zsíros natúr joghurt,
  • 4 burgonya,
  • 6 rövid szárú póréhagyma,
  • 4-6 közepes sárgarépa,
  • 3 evőkanál olaj,
  • 1 dl víz (húsleves is lehet)

Elkészítés: A kenyérszeletek héját levágjuk, belsejüket tálba rakjuk, a vizet és a tejet ráöntjük. 5 perc múlva villával elmorzsoljuk. A kétféle darált húst, az apróra vágott szardellát, újhagymát és kapribogyót hozzáadjuk. A fölaprított kapor kétharmadával, a mustárporral és a citromhéjjal fűszerezzük. Megsózzuk, megborsozzuk, a joghurtot is beledolgozzuk. Az összes zöldséget megtisztítjuk, a burgonyát kb. félcentis karikákra, a pórét 3-4 darabra, a répát félbevágjuk, a nagyobbakat pedig negyedekbe. Mindezeket megsózzuk, megborsozzuk és egy 3-4 literes, közepesen mély tűzálló tálba tesszük. A húsos masszából egy nagy gombócot formálunk, a zöldségek tetejére rakjuk. Az olajjal az egészet meglocsoljuk, a vizet aláöntjük, a maradék kaporral meghintjük. Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 1 órát, majd a fóliát levéve még további 20-30 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd letakarva 1 napra hűtőszekrénybe tesszük. Skandináviában másnap, hidegen fölszeletelve, vinaigrette-mártás kíséretében kínálják, de természetesen meg is lehet melegíteni.

idő: 2 óra
1 adag 3052 kJ, 730 kcal

 

 

Sonkával sült cikóriaKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 cikória
  • 3 dkg vaj
  • 20 dkg sonka
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 3 dl tejszín

Elkészítés: Bő vizet forralunk. Olyan cikóriákat válasszunk, aminek a levelei még zártak, nem nyíltak ki. A külső leveleket levesszük, megmossuk. Alul a torzsa részt, befelé, kúp alakban kivágjuk. Kivajazunk egy tűzálló tálat. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A cikóriát sós, forró vízben 3-4 percen át főzzük, majd kivesszük. Lehet, hogy kicsit barnás színe lesz. A cikóriát beletekerjük a vékonyra szeletelt sonkába, és a hőálló tálba tesszük. A reszelt sajtot összekeverjük a tejszínnel, megborsozzuk, a sonkás cikóriákra öntjük. A sütőben pirosra sütjük.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 661 kcal

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.