Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VII. választék, VII. sortiment

2012.08.28

Spagetti holland módra/ Spanyol csirke/ Stíriai metélt/ Tejszínes-barackos szűzpecsenye/ Tepsis borda csípős paprikás sajttal

Spagetti holland módraKép

Hozzávalók:

  • 25 dkg spagetti,
  • 10 dkg reszelt edami sajt,
  • 1 dl tejszín,
  • 5 dkg füstölt szalonna,
  • 1 evőkanál só és ízlés szerint törött fehér bors.

Elkészítés: A tésztát összetöröm és a szokásos módon, sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. Meleg vízzel leöblítem és melegen tartom. Közben egy edényben a nagyon finomra vágott szalonna zsírját kisütöm, a pörcöt leszűröm. A főtt tésztát összekeverem a szalonnazsírral, borssal és tejszínnel, majd tűzálló tálba terítem. A reszelt sajttal egyenletesen behintem a tetejét és az előmelegített, forró sütőbe tolom. Annyi ideig sütöm, amíg a sajt nyúlósra nem olvad a tetején. Villával átkeverem, és máris tálalom.

 

 

Spanyol csirkeKép

Hozzávalók:

  • 8 csirkecomb (csirkemellfilé is lehet),
  • só,
  • 12 dkg rama sütőmargarin,
  • 4 evőkanál méz,
  • 1 narancs kifacsart leve

Elkészítés: A csirkecombokat – miután a bőrüket lefejtettük – megsózzuk, és margarinnal enyhén kikent tűzálló tálba fektetjük. Alufóliával letakarjuk, majd sütőben, közepes lánggal félig megsütjük. Közben a maradék margarint egy kis lábasban fölolvasztjuk, a mézet belecsorgatjuk, a narancslével ízesítjük. 1-2 percig forraljuk, majd a húsra öntjük. A sütőbe visszatoljuk, és a mézes-narancsos lével többször meglocsolva, fólia nélkül szép pirosra sütjük. Burgonyapüré és savanyúság illik hozzá.

 

 

Stíriai metéltKép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 5 dkg mazsola
  • 50 dkg tehéntúró
  • 1/2+2 dl tejföl
  • 1+3 tojás
  • 30 dkg finomliszt
  • 5+5 dkg+diónyi rama sütőmargarin
  • 2+6 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • a szóráshoz vaníliás porcukor

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. A túrót áttörjük. Fél dl tejfölben elkeverünk 1 tojást és 1 csipet sót. Felteszünk forrni 4 l vizet. A lisztet elmorzsoljuk 5 dkg margarinnal, összegyúrjuk a túróval, 2 dkg porcukorral, és a tojásos tejföllel. Cipót formálunk belőle, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, 3 cm széles csíkokra, majd 1/2 cm széles metéltre vágjuk, lisztezett tenyérrel, egyenként, könnyedén, nudliformán megsodorjuk. Felolvasztunk 5 dkg margarint. A tésztát a forrásban lévő vízbe dobjuk, és amint a víz színére emelkedik, szitakanállal kiszedegetjük, az olvasztott margarinba forgatjuk. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra (gázsütő 2. fokozat). A krémhez kettéválasztjuk a 3 tojást. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat habosra keverjük a maradék 6 dkg porcukorral, 2 dl tejföllel és a reszelt citromhéjjal. A tésztára öntjük, lazán összekeverjük a mazsolával és a tojáshabbal. Nem túl mély tűzálló edényt kikenünk diónyi margarinnal, meghintjük a zsemlemorzsával, beleszedjük-simítjuk a tojásos metéltet, és 25-30 percig sütjük. Megszórjuk vaníliás porcukorral, a sütőtálban kínáljuk. 

 

 

Tejszínes-barackos
szűzpecsenye
Kép

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg szűzpecsenye
  • 40 dkg őszibarack (vagy nektarin)
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 1 mokkáskanál vágott kakukkfű
  • 3 dl tejszín
  • A burgonyakroketthez:
  • 50 dkg burgonya
  • 1 tojás
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • A sütéshez: bőven olaj

Elkészítés: A húst megmossuk, leszárítjuk, a vastagabb hártyákat eltávolítjuk róla, majd felszeleteljük, és megsózzuk. A barackokat 1 percre forró vízbe tesszük, majd lehűtjük, és lehúzzuk a héjukat. Eltávolítjuk a magokat is, és a gyümölcsöket mérettől függően feldaraboljuk. A burgonyakroketthez a burgonyát meghámozzuk, megmossuk, összevágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kissé kihűtjük, és áttörjük. Összekeverjük a tojással, a zsemlemorzsával, és sóval ízesítjük. Hengereket formázunk belőle, és forró, bő olajban kisütjük. Felforrósítjuk az olajat, a hús mindkét oldalát kíméletesen megsütjük benne. Amikor megsültek a szeletek, kivesszük. A visszamaradt olajra rátesszük a barackokat, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a szerecsendióval és a kakukkfűvel, majd ráöntjük a tejszínt. Visszahelyezzük a hússzeleteket, és kíméletesen összeforraljuk az egészet. A köretet tányérra tesszük, mellé vagy ráhelyezzük a húsokat, és a tejszínes barackkal meglocsolva tálaljuk.

Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 827 kcal

 

 

Tepsis borda csípős paprikás
sajttal
Kép

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya,
  • só,
  • 40 dkg sertéskaraj,
  • őrölt fehér bors,
  • 8 dkg vaj,
  • 2 dl tejföl,
  • 1 húsos paradicsom,
  • 15 dkg Göcseji csemege csípős paprikás sajt, köménymag,
  • szerecsendió

Elkészítés: A burgonyát sós vízben héjában megfőzzük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borssal meghintjük. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a húst szép pirosra sütjük benne. Kisebb tepsit vagy tűzálló tálat kivajazunk, a burgonyát belerakjuk, tejföllel meglocsoljuk, az elősütött húst ráfektetjük. A paradicsomot karikákra vágjuk, és mindegyik szeletre 4-5 karikát rakunk, majd egy-egy szelet sajttal beborítjuk. Az így elkészített tepsis bordát megszórjuk őrölt köménymaggal, reszelt szerecsendióval, majd alufóliával légmentesen lezárjuk. Középmeleg sütőben 8-10 percig sütjük, utána a fóliát eltávolítjuk, és a rakottast a sütőben még 4-5 percig pirítjuk.

idő: 1 óra 10 perc
1 adag: (2379 kJ) 569 kcal

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.